Etusivu Jan Nieveenin historia Ruokalistoja  
Käyntiosoite:
Ångbåtsbron
Östra Hamnen
Mariehamn
 
 

Jan Nieveenin historia På svenska Suomeksi
Höyrylaiva Jan Nieveen rakennettiin vuonna 1928 Arnhemissa, Hollannissa. Laiva käytettin rahtialuksena Amsterdamiin ja Lemmernin välillä. Sillä oli neljä sisaralusta, mutta juuri siitä tuli Nieveenin perheen laivaston lippulaiva.

Kun rahtiliikenne väheni, laivalla tehtiin nähtävyysajeluja muun muassa Yrkin saarelle, joka oli Hollannin suurin kalastussaari. Laivan päällikkönä oli silloin hovimestari Vershoor. Kahden miehen orkesteri, vihanneskauppias ja polkupyöränhuoltaja vastasivat viihdytyksestä laivalla.

Sodan alettua Jan Nieveen oli ainoa yhteys pohjoiseen, jossa oli mahdollista vaihtaa kultaa ja hopeaa ruokaan. Laivalla kuljetettiin myös hevosia saksalaisten joukoille samaan aikaan kun sillä myös salakuljetettiin juutalaisia vapauteen.Viimeisin matkan höyrylaivana Jan Nieveen teki vuonna 1951, minkä jälkeen siitä tuli moottorivene (250hk).

Oltuaan 30 vuotta saman perheen omistuksessa, Jan Nieveen myytiin huonon taloudellisen tilanteen takia. Vuonna 1964 laivaa muutettiin taas, ja se alkoi liikennöidä kanaaleissa nimellä Volga.

Nieveenin perhe osti laivan takaisin vuonna 1977 mutta myi sen kymmenen vuotta myöhemmin Nikkesenille, joka restauroi sen takaisin alkuperäiseen kuntoon ja käytti sitä ”Party Cruise”-laivana.

Vuonna 1989 Dan Aalto ja Ulf Danielsson toivat laivan Ahvenanmaalle ja sille annettiin nimi F.P. von Knorring.

Nykyiset omistajat, Kim ja Karin Harju-Jeanty, ostivat laivan vuonna 2002.


Tervetuloa Ravintola F.P. von Knorringiin – ravintolalaivaan keskellä Maarianhaminaa!