Startsida Jan Nieveens historia Menyer  
 
 

Jan Nieveens historia På svenska Suomeksi
Jan Nieveen byggdes 1928 som ångbåt i Arnhem, Holland, för att användas som fraktbåt mellan Amsterdam och Lemmer i sjön Zuidersee. Hon hade fyra systerfartyg, men blev själv flaggskeppet i familjen Nieveens flotta.

När det blev ont om frakter började man köra sightseeingturer till bl.a. Yrk, den största fiskeön i Holland, samt längs kusten. Chef ombord var då hovmästare Vershoor. En tvåmannaorkester, en grönsakshandlare och en cykelreparatör stod för underhållningen.

Så kom kriget och Jan Nieveen blev den enda förbindelsen med norr där man kunde byta till sig mat mot guld och silver. Hon användes också som hästtransport åt tyskarna samtidigt som man under däck smugglade judar till friheten.Sin sista resa som ångbåt gjorde hon 1951 då hon blev ombyggd till motorbåt (250hk).

Efter att i 30 år varit i samma familjs ägo och gått på samma rutt såldes hon på grund av sämre tider. 1964 blev hon återigen ombyggd och började på kanalfart under namnet Volga.

Familjen Nieveen köpte henne tillbaka 1977 men sålde henne tio år senare till Nikkesen som restaurerade hela båten till ursprungligt skick och använde henne som ”Party Cruise”-båt.

1989 köptes Jan Nieveen till Åland av Dan Aalto och Ulf Danielsson som restaurangbåt och fick namnet F.P. von Knorring.

2002 övertogs hon av sin nuvarande ägare, krögarfamiljen Kim och Karin Harju-Jeanty.


Välkommen till Restaurang F.P. von Knorring - en restaurangbåt mitt i Mariehamns centrum!